2018. október 9., kedd

I. MTBO verseny Sopron

Tájbringa versenyt rendeztek október 6-7-én Sopronban, a Szárhalmi erdőben. Mivel egyrészt itt volt a városban, másrészt már egy ideje ki szerettem volna próbálni ezt a fajta versenyzést, beneveztem. Célom nem különösebben volt, annál is inkább, hiszen első bálozónak számítottam, így csak végéig szerettem volna csinálni, érvényesen, tehát pontot és helyet nem véteni. Gondoltam amolyan jó kis szezonzáró lesz.


A tájbringa verseny szinte teljesen ugyanaz, mint a tájfutás, kapsz egy időt, mikor meg kell jelenned a rajtnál, egy kicsi dugót, amit a rajtnál, célnál és a közbenső pontoknál be kell helyezned egy lyukba, egy térképtartót, a kategóriádnak megfelelő térképet és már mehetsz is. Közben pedig montizni kell, no meg tájékozódni. Ez utóbbi nem is hangzik olyan bonyolultnak. Aha... Csakhogy a pontokat, melyeket követned kell, és ahol a kis dugót érvényesíteni kell, sokszor nem könnyű megtalálni.Az időre nem lehetett panaszunk, verőfényes napsütés, közel húsz fok ígérkezett. Igen népes tájbringás tábor jött össze persze hazai versenyzőkkel, de voltak itt szép számmal Ausztriából is. A táv, amire beneveztem, elvileg 9,6 km-t és 150m szintet tartalmazott. A közel tíz kilométer légvonalban értendő, neked azonban ki kell találni a vélhetően legrövidebb és legkönnyebb utat. Miután elstartoltam, persze tök más irányba indultam, mint kellett volna, hiszen először volt a kezemben tájbringás térkép. Kis képzavar, pár perces térkép-értelmezés, no akkor, mehetünk tovább. Az első pont, amit meg kellett találni, szerintem mind közül a legnehezebb volt, annyira el volt dugva, hogy több mint húsz perc rá is ment a keresgélésre. A többit viszont innen már viszonylag simán megtaláltam, és kb. 90 perc menetidő után be is gurultam a célba.
Összességében az Open Long kategóriában 12 induló közül a hetedik helyet sikerült megszereznem. Külön öröm volt, mikor Molnár Tibor főszervező érdeklődött, hogy tetszett a verseny. Mikor közöltem az eredményt, csak annyit mondott: “első próbálkozásra az is szép, hogy minden pontot megtalálsz!” Érdeklődve várom, mikor lesz megint környékünkön hasonló verseny.

Rosenmayer András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése