2018. augusztus 26., vasárnap

E-Bike próba a Bükk Maratonon

Sziasztok!

Egy kis szösszenetet a Bükk Maraton kipróbálható e-bikeokról. Sajnos a technika ördöge megtréfált, és nem tudtam indulni a Bükk Maraton MTB versenyen. De úgy voltam vele, ha már úgyis a környéken vagyok, akkor megyek egy pár kilométert velük. Ja, és persze nem utolsó sorban az új xtr szettet is ki lehetett próbálni. Komplett hajtás, váltás, fék.Kezdjük az e-bikeokkal. Vártam már, hogy igazi terepen próbálgassam a bringákat, és nem okoztak csalódást. Sőt! Nagyon tetszett. Igaz voltak egyszerűbb bringák, ahol a Raider szabályozza a rásegítést. De a komolyabb típusok automatikusan végzik a dolgukat. Ilyen volt az egyik kedvencem, a Specialized fully. 25km/h-ig segít az összes e-bike. Ez törvény szabályozza, de azért vannak kivételek. Amikor először ültem a specire, és kivittem a terepre, egyből az tűnt fel, hogy itt igenis kell pedálozni, mert különben nem csinál semmit. Ezt akkor értettem meg, amikor egy igen meredek, de rövid emelkedőn akartam feltekerni. Elsőre nem is sikerült, ami elég szégyen, de hát nem ismertem a bringát. Amikor ráéreztem az ízére, már nem volt gond. Úgy ment felfelé, mintha húzták volna. Hihetetlen volt érezni az erőt. Igencsak ment fel a pulzusom, hiába a rásegítés. Hozzáteszem, hogy maxgázon mentem mindenhol felfelé. Ezzel a tempóval nem bírna ki egy maratoni távot, ami olyan 60km körül van, de hát én csak teszteltem. Aki egy ilyen bringával versenyez, annak sokat kell sakkozni a rásegítéssel, mert ha túltolja az elején, a végére nem marad szufla az aksiban, és akkor 25-30kg-os gépeket kell cipelni, ami nem kellemes, hanem nagyon borzasztó.


Egy szó mint száz, ezt ki kell próbálni mindenkinek, mert elmondani nehéz az élményt, amit egy ilyen bringa okoz. Esetleg úgy, hogy brutális! És aki azt mondja, hogy nincs versenyértéke, az nagyon téved! Nyilván nem a sima bringásokkal meccselnek, hanem van már saját kategóriájuk. Nekem nagyon kéne egy ilyen bringa! Ott volt kiállítva egy 75km-h-ig segítő bringa is. Azt nem lehetett kipróbálni(2.2millió forint). Biztos jó lehet, bár a jogszabályok szerint csak a garázsban nézegetheted, mert itthon közútra nem lehet vinni.( Miskolcra 3db-ot is vettek már ebből a csodajárgányból). Végszó: a jövő az e-bikeoké, és nem bánom. Jöjjön, aminek jönnie kell. Nem szegyen egy ilyen géppel kerékpározni, versenyezni vagy csak egy jóízűt tekerni a haverokkal. Partner mindenben.

Az XTR szettről: Gyönyörű! Jómagam Sram parti vagyok, de el kell ismerni, nagyon jól néz ki. Készített 4 dugattyús féket is, amiről nem is tudtam. Idáig! Szerencsére az egyik tesztbringán (Cube) az volt. Elvittem, kipróbáltam, de akkor nem tűnt fel, hogy a 4 dugattyús szett van rajta. Ez egy fully volt, 160mm mozgással, carbon vázzal csúcs kiegészítőkkel. Tehát a fékre visszatérve, ilyen fékhatást még nem éreztem. Volt nekem is 4 dugattyús hope fékem, de ez kenterbe veri az összeset. Bár nem értem, mire szánja a Shimano, mert a dh-ra ott van a szintén 4 dugós Saint, aki viszont xco-n vagy maratonon versenyez, az meg nézi a grammokat is. Annak meg ez "nehéz" lehet. Na mindegy. Viszont sajnos csak ennyi pozitívumot tudom elmondani a szettről.Jöjjenek akkor a negatív észrevételek. A Shimano az új XTR szettel lépett először az 1×12-es világba. ( A Sramnál már régóta van). Két tesztbringán is volt, az említett Cube-on és egy ugyancsak carbon fully Ktm-en. Ez is gyönyörű volt. De visszakanyarodva a csúcsrendszerhez, a váltó rettentő pontatlan volt. Alul nem akarta feljebb rakni, felül meg valamiféle ropogást hallottam. A váltókar rettentő nehezen működött. Ezt meg is reklamáltam a Shimano szerelőinél, és azt a hihetetlen választ kaptam, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Ezek tesztbringák, és így kapták őket. Mire én: dehát ez a csúcs szett, ezt hozták, hogy kedvet csináljanak a prémium minőséghez. Így nem fognak vásárlókat megfogni. Erre kaptam egy vallrántást és kész. Szomorú, hogy ilyen a Shimanonál a teszt. Hogy ennél a résznél is legyen végszó: az XTR mindig is az alacsony súlyt és a csúcsminőségét képviseli méreg drága áron. De egy ilyen teszt után nem ez jött le. Nem volt még a minőség. Köszönöm, hogy végigolvastad!

Landi Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése